| Traditional Polish Easter cake

Photos KWESTIA SMAKU

A s Easter is getting close today I wanted to bring to my blog one of those traditional European Easter recipes. For the last six years of blogging I'd been bringing recipes like the Spanish torrijas, Easter donuts filled with cream, bagels and even Easter latches. So this year I wanted to find something different and special for Easter.

I don't know how I found this recipe of Polish Easter cake, but I'm so glad I did it. Not only it has two of my favourite ingredients (almond and mascarpone cheese) but also has a very special ingredient to add beauty and flavour to this recipe: rose petals. 

I have to say that I never tried this recipe before and don't know too much about it, its origin or its tradition, so if anyone knows anything else about this traditional Polish Easter cake, please tell us more about it!   

Ingredients
For the shortcrust pastry
170 g wheat flour
80 g potato flour
50 g sugar
150 g cold butter
1 egg

For the rose cream
200 g rose jam (or strawberry jam) to taste
250 g mascarpone cheese

For garnish
100 g flaked almonds
Rose petals

Directions
  • In a bowl sift wheat flour and potato flour. Add sugar and butter cut into pieces. Rub the butter into the flour with your fingers until getting a fine crumble, then add the egg and knead the dough to combine all ingredients well.
  • Wrap the dough in foil, put in the fridge and let it rest for an hour. 
  • Roll out the dough on top of a oven tray dusted with flour or in between two sheets of baking paper. Let it rest for another half an hour.
  • Preheat the oven to 160 degrees. Place the oven tray with the cake inside and bake for about 35 - 40 minutes. Remove the tray from the oven and let it cool down on it at room temperature.
  • Mix the jam with the mascarpone cheese and spread on top of the cake. Sprinkle with almonds and garnish with rose petals. 
 

      S e acerca la Semana Santa y por ello quería hoy traer a mi blog una receta tradicional de Pascua para probar esta semana. En los últimos 6 años que he pasado blogueando he traído desde las tradicionales torrijas, buñuelos, pestillos y hasta los roscos de Semana Santa. Así que este año quería traer algo nuevo y original.

      No se como descubrí esta receta de torta polaca de Semana Santa pero me alegro tanto de haberlo hecho. No solo lleva dos de mis ingredientes favoritos en repostería (la almendra y el queso mascarpone) si no que además tiene ese toque especial que solo una receta elaborada con pétalos de rosa podría tener.

      Nunca antes había probado esta receta y no se demasiado de ella, de su origen o su tradición, así que si alguien puede aportar algo mas de información sobre ella, ¡contad más por favor!

      Ingredientes

      Para la base
      170 g de harina de trigo
      80 g de harina de patata 50 g de azúcar
      150 g de mantequilla
      1 huevo

      Para la crema de rosas
      200 g de mermelada de rosas (o de fresa en caso de no encontrar esta) al gusto
      250 g de queso mascarpone

      Para decorar
      100 g de almendras troceadas
      Petalos de rosas

      Instrucciones
      • En un bol tamizar la harina de trigo y harina de patata. Añadir el azúcar y la mantequilla cortada en dados. Frotar la mantequilla con la harina utilizando los dedos hasta mezclar bien. A continuación, añadir el huevo y amasar bien hasta combinar todos los ingredientes de manera uniforme. 
      • Envolver la masa en papel de aluminio, poner en la nevera y se deja reposar durante una hora. 
      • Extender la masa sobre una bandeja de horno enharinada o entre dos hojas de papel de horno. Dejar reposar durante media hora mas.
      • Precalientar el horno a 160ºC. Colocar la bandeja con la masa dentro del horno y hornear durante unos 35 - 40 minutos. Sacar la bandeja del horno y dejar enfriar a temperatura ambiente. 
      • Mezclar la mermelada con el queso mascarpone y extender sobre la torta. Espolvorear con almendras y decorar con pétalos de rosa.

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