| Sweet taste: pistachio and orange shortbread

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H ello sweet palates, welcome to a new week. Let's start this 3rd Monday of January by adding a bit of happiness to our cup of coffee: PISTACHIO AND ORANGE SHORTBREAD (recipe by ), can you resist? I can't.

Ingredients 

200g butter, at room temperature
115g (1/2 cup) caster sugar
1 large orange, rind finely grated
300g (2 cups) plain flour
45g (1/4 cup) white rice flour
2 tbs fresh orange juice
55g (1/3 cup) shelled pistachio nuts, chopped

Directions
  1. Preheat oven to 160°C. Line 2 baking trays with non-stick baking paper.
  2. Use electric beaters to beat the butter, sugar and orange rind in a large bowl until pale and creamy. Sift the plain flour and rice flour over the butter mixture. Use a round-bladed knife to mix together, using a cutting motion, until the flour is almost combined. Add the orange juice and pistachio nuts, and mix, using a cutting motion, until well combined.
  3. Use your hands to bring the dough together. Transfer to a 30 x 36cm sheet of non-stick baking paper. Use your hands to press the dough into a rectangular shape. Use a lightly floured rolling pin to roll out the dough to a 1cm-thick, 25 x 30cm rectangle.
  4. Use a ruler as a guide to cut the dough lengthways into 4cm-wide strips. Place the ruler at a 70° angle to the cuts and cut 4cm-wide strips to make diamond shapes. Carefully transfer the diamonds to the lined trays.
  5. Bake in preheated oven, swapping trays halfway through cooking, for 30 minutes or until light golden and cooked through. Set aside for 10 minutes before transferring to a wire rack to cool.
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    H ola golosos y golosas, bienvenidos a una nueva semana. Vamos a comenzar este tercer lunes de enero añadiendo un poco de felicidad a nuestras tazas de café mañanero: PASTAS DE PISTACHO Y NARANJA (receta de ). ¿Podréis resistiros? ¡Yo no!

    Ingredientes 

    200g de mantequilla a temperatura ambiente
    115g (1/2 taza) de azúcar
    1 naranja grande, y la ralladura de la piel
    300g (2 taza) de harina de trigo
    45g (1/4 taza) de harina de arroz
    2 cucharadas de zumo de naranja
    55g (1/3 taza) de pistachos sin cáscara

    Pasos
    1. Precalentar el horno a 160°C. Forrar dos bandejas con papel de horno. 
    2. Con una batidora eléctrica de barrillas, batir la mantequilla, el azúcar y la ralladura de naranja hasta que conseguir una mezcla cremosa y uniforme. Tamizar el harina de trigo y de arroz sobre la mezcla y remover hasta que quede bien incorporada. Añadir el zumo de naranja y los pistachos y mezclar bien. 
    3. Amasar con las manos y extender la masa en la bandeja forrada con papel de horno (de unos 30 x 36cm de diámetro). Aplastar bien la masa con las manos hasta que quede uniformemente repartida por toda la bandeja y adquiera un grosos de 1 cm de alto.
    4. Con la ayuda de una regla, cortar la masa en tiras de unos 4cm de ancho y volver a cortar en tiras oblicuas para conseguir la forma de rombo de las pastas.
    5. Hornear durante unos 30 minutos, intercambiando las bandejas al cabo de 15 minutos, o hasta que se doren. Dejar enfriar y servir. 

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