Updates A Stately Row House With A Soothing Palette


Against a background of putty-colored walls, the painting above the console becomes a focal point near the entry.


When Joe Lockhart, a founding partner at the communications firm Glover Park Group and a former White House press secretary under President Bill Clinton, bought the four-bedroom, two-and-a-half-bath row house in 2006, he found it perfectly comfortable—until a friend commented that it felt like a nice hotel. “That got me going,” Lockhart says. “I’ve been in a lot of nice houses that look like no one lives there. I knew I didn’t want that.” Lockhart tapped Bethesda-based designer Celia Welch to make the house “look like a home that’s lived-in, with nice but not fancy things.” 

In the living room, an eye-catching marble fireplace occupies center stage. Welch designed the built-in bookshelves, which look as if they'd always been there.

From a design standpoint, the challenge was to update the home while staying true to its original style. “The house has such great bones,” Welch says. “I didn’t think so much about changing it as about how to improve on it.” She tore out the worn carpet that covered the floors, exposing the original inlaid parquet. Other fine original touches abounded, and Welch tried to create an environment that would better showcase them, using soft creams and putty colors on the walls, “a warm but soothing palette, tone on tone, to allow visitors to enjoy the architecture.”

The adjacent dining room boasts an abstract landscape and an Asian-style sideboard


Like many townhouses, the home flows vertically, with the living and dining rooms on the main floor and the family room upstairs. The entry is wide and airy, opening into a welcoming living room. 

Prior to the redesign, the living room was gray and dark, which “made it a walk-in point,” Welch says, rather than a place to linger. She delineated the spaces by emphasizing the ornately carved marble fireplace along the living room wall and creating an intimate seating area with elegant yet inviting furniture. New built-in bookshelves provide substance. Beyond the entry, the dining room was updated with fresh paint, a new chandelier and an Asian-inspired sideboard. 
A large chandelier fits the scale of the dining room and hangs above the owner's existing table and chairs.

Though Lockhart had done some work on the home’s exterior spaces when he moved in, it was Welch who transformed the patio into an outdoor living room with enticing dining and seating arrangements. “It was cluttered,” she says. “It didn’t feel connected to the house.” She brought out colors from inside, replaced latticework and added slate paving. At the far end, a pergola was constructed over a full kitchen complete with Viking appliances and a granite countertop. A wicker sectional with deep, luxurious cushions offers guests room to lounge, and large planters bring in greenery. Lighting is strategically placed to enhance the patio’s nighttime mood. 


Welch transformed an ordinary back patio into a luxurious outdoor room, accessible through French doors.

 
Upstairs, the master bedroom suite has been reconfigured to include “a conversation zone,” as Welch describes it, beside windows with chocolate-and-blue draperies and sheers that let in the light. The second floor also houses a cozy family room with a built-in movie screen and projector, while the third floor houses Lockhart’s daughter’s bedroom, a guest room and a home office with furniture that’s been repurposed from other rooms. Above the third floor, a roof deck offers a panoramic view of the city. 

The master bedroom is painted a calming, pale gray-blue; chocolate-and-blue draperies reflect the palette of the room while sheers let in natural light.


No comments:

Post a Comment