BUILD & REMODEL - Update A 1940s Home In Falls Church



A deck was added onto the back of the home, accessible from the spacious family room.

The wall between the dining room and kitchen became an entryway, establishing circulation between the two rooms; Carnemark installed pocket doors in the dining room entry, with an etched glass design that echoes the window design in the home’s front door. Today, the back of the house consists of one spacious room, with the kitchen flowing into the family room as well as the dining room. Behind the house, Carnemark replaced a small brick patio with a larger deck.

In the hands of Carnemark systems + design the home exterior underwent a dramatic facelift.

After this initial phase, Keys and Parker took a break to “recover,” as Keys puts it. In 2009, she and her husband finally got back in touch with Carnemark to update those bathrooms and tackle the home’s exterior. “I wanted the space cleaned up visually,” Keys explains. The second renovation, spearheaded by Carnemark lead designer Michael Stehlik, included the bathrooms and the front and side fa├žades.


The spacious family room.


The result is a streamlined space that is clutter-free and exudes a feeling of tranquility and comfort—with renovated bathrooms that perfectly reflect this sensibility. The powder room has smooth, Brazilian gray slate floors (also installed on the floor of the foyer and around the living room fireplace for continuity), and clefted, gray slate walls. “The ceiling line was a problem,” says Stehlik. “We moved it over to create a recess along the wall for the lighting.” Positioned to reflect off the walls, the lights make the space seem bigger than it is. A square sink made of layered green glass creates a focal point in the room.

Pocket doors with etched-glass panels lead to the dining room.

 
Upstairs, the bathroom shared by the couple’s two boys was re-tiled in a bright, blue-green ceramic glaze. In the master suite, the designers reconfigured the closet and bathroom areas, opening the space by removing the wall that had separated the closet from the bath. They also borrowed about two feet from a neighboring bedroom to accommodate a new, spacious shower enclosure at the far end of the bath. A separate room houses the toilet and a tiny, glass-topped sink with a painted underside and a polished steel frame.

Dining Room Before


In the master bath, sleek his-and-hers sinks face each other across an expanse of limestone flooring. “The walls are all a combination of limestone and Lagos Azul,” says Stehlik. “The cabinets are wenge. And we strategically relocated windows for light.” The shower, enclosed by etched glass for privacy, is a rectangle with a long, narrow drain at one end; the floor slants about two inches towards the drain so that there is plenty of room to stand at the other end and dry off without getting wet. And—Sherry Keys’s favorite part of the renovation—the bathroom floor is heated.


The clean-lined, renovated kitchen now opens onto the family room.

Kitchen Before


A spacious spa-like retreat completes the master suite with his-and-hers sinks, wenge cabinetry and a roomy shower enclosure.


No comments:

Post a Comment